10 października 2014

CIASTO DYNIOWE








Jesień lubimy za wszystkie pyszne owoce i warzywa, które możemy kupić lub zebrać z ogrodu naszej rodziny. Teraz mamy etap dyni. Robimy z niej wszystko, placuszki, racuchy, zapiekanki, ciasta, musy na zimę.  Dzisiaj przedstawiamy wam też jedno z ciast, które robimy do popołudniowej kawki. Zróbcie i dajcie znać czy smakowało :) 
Przepis, inspiracja Dietetyczne fanaberie

Spód:
220 g mąki owsianej

20 g pestek dyni

35 g masła

40 g cukru brązowego
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g jogurtu naturalnego

Wypełnienie:
800g puree z dyni 

3 jajka + jedno żółtko

10 g mielonego lnu

2 łyżki rumu
30 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 
szczypta chili


Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia.Dodajemy masło i metodą siekania łączymy z mąką. Następnie dodajemy żółtka, jogurt oraz drobno posiekane pestki z dyni i zagniatamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, a następnie ciasto rozwałkowujemy na okrągły, cienki placek, który następnie wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub lekko nasmarowanej olejem (przy użyciu pędzelka) i dokładnie układamy go na bokach naczynia.
Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Foremka może mięć od 22-24 cm średnicy, wszystko zależy od jej wysokości i tego jak cienko rozwałkujemy ciasto. Gotowy spód pieczemy około 20 minut, a następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W między czasie tworzymy bardzo szybkie w przygotowaniu wypełnienie, a mianowicie wszystkie składniki łączymy razem w wysokim naczyniu miksując kilkanaście sekund. (Dyniowe puree otrzymujemy poprzez zblenderowanie ugotowanej lub upieczonej dyni). 
Dyniowy mus przelewamy do foremki z chłodnym już spodem i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (wciąż 160 stopni) i pieczemy 60 minut.


2 komentarze:

  1. W weekend spróbuje jeśli czas pozwoli ;) brzmi pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, czekamy na informację czy smakowało 😉

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...