Amarant to bezglutenowa mąka stosowana od wieków w Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie. Jest popularnym zbożem w wielu regionach świata, ponieważ można go uprawiać bez użycia pestycydów czy nawozów. Jest też bardziej pożywny niż inne zboża na rynku.
Aby wykonać te paski, będziesz potrzebować:
- ½ szklanki mąki amarantowej
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 2 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Składniki na Batony z Amarantusa
Amarantus to pożywne, bezglutenowe i bogate w białko nasiona. Nie zawiera białek glutenowych. Pastę z amarantusa można stosować jako zamiennik masła orzechowego lub migdałowego zmieszanego z syropem klonowym, miodem lub agawą.
Składniki:
- 1 szklanka ziaren amarantusa
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Uwagi dotyczące przepisu
Amarant to bezglutenowe i bogate w białko zboże, które często wykorzystuje się w daniach wegańskich. To ziarno, które istnieje od czasów Azteków i Inków, ma nieco ziemisty smak i można je łączyć z dowolnym rodzajem przypraw, aby stworzyć swoje ulubione danie.
Nasiona amarantusa są łatwe w użyciu, ponieważ nie wymagają wstępnego namaczania, w przeciwieństwie do innych zbóż, takich jak komosa ryżowa czy brązowy ryż. Nasiona mogą być gotowane jak owsianka lub gotowane jak ryż. Nieugotowane nasiona doskonale nadają się do chrupiących dodatków do sałatek.